H O O F D K L E U R E N __-__ C O U L E U R S_ P R I M A I R E S

 

 

 

 

 

 

 

Français

Affiche

Info

Foto's

Anja
Crommelynck

 

De kleurentocht

Eerst en vooral wordt een tint bepaald door zijn helderheid. In de verf wordt dit vertaald in zwart en wit. In een fel belichte partij zit wit bijgemengd. Een oppervlakte in de schaduw gaat naar het zwarte toe… Een eenvoudig principe. Maar toen kwam de kleur...

In het kleursysteem van de inkt en de verf zijn de primaire kleuren, magenta, geel en cyaan. Kunstschilders gebruiken echter als primaire kleuren rood, geel en blauw. Dit is een gevolg van de historische ontwikkeling van de kleurenleer. Op het moment dat deze werd “ontdekt”, waren er maar twee lichtechte pigmenten voorhanden: vermiljoen, uit het gesteente cinnaber gewonnen, en ultramarijn uit lapis lazuli, een gesteente dat van over de zee... "outre mer" of "ultra marijn" moest komen (vanuit Afghanistan). Deze historische situatie leverde geen problemen op voor de kleurmenging want ook deze twee kleuren in combinatie met citroengeel volstonden om bijna alle andere kleuren te bekomen. De menging van twee primaire kleuren (of bij de primaire kleuren aanleunende mengkleuren: rood, geel en blauw) geeft een secundaire kleur (oranje, groen of paars). Voor elke hoofdkleur is één van die secundaire kleuren "complementair", namelijk de menging van de twee andere hoofdkleuren. Zo wordt de complementaire kleur van blauw gevormd door de menging van rood en geel, wat oranje geeft. Indien een primaire kleur naast zijn complementaire geplaatst wordt (blauw naast oranje), dan nemen wij dit waar als een sterk kleurcontrast. Het merkwaardige is nu dat een kleur in de schaduw zijn complementaire bevat!

Tentoonstelling Aeropolis, Schaarbeek

Dankzij de bereidwillige medewerking van Ludwig Shack en het personeel van het 'Huis van de Arbeid' werd de benedenverdieping van Aeropolis omgetoverd tot expositieruimte van 4 mei tot 4 juli 2007.

De vitrines, Gent

Ook Linx+ liet mij toe enkele werken tentoon te stellen in hun "Vitrines", gedurende heel de maand maart 2008. Met dank aan Inez Philippaerts!

Te koop

Download hier de prijslijst van "hoofkleuren": prijslijst.